Comicdom Con Athens 2023

Για τη 17η διοργάνωσή του, το Comicdon CON Athens βρήκε νέα στέγη στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Οι χώροι μπορεί να άλλαξαν, δεν άλλαξε όμως το πιο σημαντικό: ελεύθερη είσοδος σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ! Διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, καταστήματα και εκδοτικές, προβολές, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, events, ομιλίες, panels και άλλα πολλά, συνέθεσαν για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής των comics.

Παράλληλα, το Comicdom CON Athens έγινε το πρώτο διεθνές φεστιβάλ comics στην Ελλάδα που εγκαινίασε το θεσμό της Agora, με έλληνες δημιουργούς και εκδότες να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκδοτικές του εξωτερικού, με στόχο τη διεθνή πορεία τους!

Τιμώμενη χώρα του Comicdom CON Athens 2023 ήταν η Ιταλία, μία χώρα με τεράστια εκδοτική παράδοση και παραγωγή. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το φεστιβάλ φιλοξένησε δύο σημαντικές εκθέσεις, κι έναν σπουδαίο διεθνή προσκεκλημένο.

Η έκθεση Calvino Immaginario – Οι Φανταστικοί Κόσμοι του Italo Calvino ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Italo Calvino (1923), ενός από τους πιο γνωστούς συγγραφείς, δοκιμιογράφους και δημοσιογράφους της Ιταλίας. Σε αυτήν την πολύπλευρη έκθεση comics, εικονογραφήσεων και γελοιογραφιών, εμπνευσμένων από τους φανταστικούς κόσμους του διάσημου συγγραφέα, συμμετείχαν καταξιωμένοι δημιουργοί όπως οι Giorgio Cavazzano, Sara Colaone, Lorenzo Mattotti και Vittorio Giardino.

Στην έκθεση Fumetti dal Mare – Κόμικς από τη Θάλασσα, έξι διεθνείς καλλιτέχνες, ο Shpend Bengu (Αλβανία), ο Gianluca Costantini (Ιταλία), η Γώγου (Ελλάδα), ο Thomas Gilbert (Γαλλία), η Roberta Muci (Ιταλία), και ο Marco Paschetta (Ιταλία) παρουσίασαν έργα εμπνευσμένα από τη θάλασσα, το αρχέγονο και ζωτικής σημασίας στοιχείο που ενώνει πολιτισμούς και γίνεται χώρος συνάντησης, διέλευσης, ένταξης και ανακάλυψης.

Ως τιμώμενος διεθνής προσκεκλημένος του Comicdom CON Athens 2023, ο Tito Faraci παρέδωσε workshop και βρέθηκε με το κοινό σε μία συνάντηση-αναδρομή της καριέρας του, όπου και παρέλαβε βραβείο για τη Συνολική Προσφορά του στην Τέχνη των Comics. Ο Tito Faraci θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς σεναριογράφους comics, με τα έργα του να έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες και να του έχουν αποφέρει πλήθος βραβείων. Στην πλούσια πορεία του έχει αφήσει το στίγμα του σε αρχετυπικά ιταλικά comics, όπως Dylan Dog, Tex, Diabolik, Magico, Vento και Zagor, στα Feltrinelli Comics (Giangiacomo Feltrinelli Editore) ως διευθυντής της σειράς, ενώ ήταν και ένας από τους πρώτους Ιταλούς συγγραφείς που εργάστηκαν σε χαρακτήρες αμερικανικών comics όπως ο Spider-Man, ο Daredevil και ο Captain America.

Στην ελληνική έκθεση εικονογράφησης LGBT Art – Η Άνθηση της Εγχώριας Queer Εικονογράφησης, 14 εγχώριοι καλλιτέχνες, οι Δημήτρης Αναστασίου, Δημήτρης Γαβαλάς, Ντέννις Γιατράς, Γώγου, Μιχάλης Διαλυνάς, Αύγουστος Κανάκης, Δημήτρης Κάσδαγλης, Θεμιστοκλής Λιονέτης, Σμαράγδα Μάγκου, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Αριάδνη Τζουνάκου, Degphilip, Harry Saxon και Steve Stivaktis, παρουσίασαν ισάριθμα έργα με κοινή θεματική, αλλά ελεύθερο θέμα, μιλώντας για την αγάπη, τη σεξουαλικότητα, την αποδοχή και την υποκειμενικότητα της ταυτότητας.

Η έκθεση Spotlight on: Αγγελική Σαλαμαλίκη ήταν αφιερωμένη σε μία εκ των πλέον επιδραστικών καλλιτεχνών της εγχώριας σκηνής, με θητεία τόσο στον χώρο των comics και της εικονογράφησης, όσο και σε εκείνον του animation, αποτυπώνοντας τη μοναδική πορεία και το έργο της.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με δύο ψηφιακές εκθέσεις που φιλοξενούνται μέχρι σήμερα στο Ψηφιακό Μουσείο Comics. Στην έκθεση 10 Χρόνια «Σχεδία» – Οι Εικονογραφήσεις, είδαμε για πρώτη φορά συγκεντρωμένες, δημιουργίες που προσέφεραν αφιλοκερδώς καταξιωμένοι εικονογράφοι και δημιουργοί comics για το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου Σχεδία, ενώ στην έκθεση Κλασσικά Εικονογραφημένα: Οι Αθάνατες Ελληνικές Δημιουργίες, παρουσιάστηκαν δείγματα από τα ελληνικά comics που φιλοξένησε η σειρά, στο πλαίσιο της θεματικής «Από τη Μυθολογία και την Ιστορία της Ελλάδος», για την απόδοση των οποίων δούλεψαν επιφανείς Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες, όπως μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Βακαλό, ο Μποστ, ο Κώστας Γραμματόπουλος, και ο Νίκος Καστανάκης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών για το φεστιβάλ, σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ animation Animasyros, παρουσιάσαμε μια επιλογή από τα πλέον ενδιαφέροντα ελληνικά έργα animation, που παρουσιάστηκαν στην 15η διοργάνωση. Είδαμε επίσης Λυσιστράτη, το επιδραστικό έργο του Τάσου Αποστολίδη και του Γιώργου Ακοκαλίδη, για πρώτη φορά σε δημόσια προβολή, πλαισιωμένο από ένα masterclass του σπουδαίου σεναριογράφου Τάσου Αποστολίδη, τη βιντεοσκοπημένη μουσικοθεατρική μεταφορά του comic Musicoma, και ταινίες animation μικρού μήκους των σπουδαστών του Τμήματος Γραφιστικής και Εικαστικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ρεκόρ έσπασαν 170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι, καταξιωμένοι, ανερχόμενοι, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, συνθέτοντας το μεγαλύτερο Artists Alley με νέα comics που έχει φιλοξενηθεί ποτέ σε εγχώριο φεστιβάλ μέχρι σήμερα.

Το πρόγραμμα του Comicdom CON Athens 2023 συμπλήρωσαν – όπως πάντα – η Τελετή Απονομής Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κόμικς), και ο πολυαγαπημένος Διαγωνισμός Comicdom Cosplay.

  • Ημερομηνία: 12, 13 & 14 Μαΐου
  • Διεθνείς Προσκεκλημένοι: Tito Faraci
  • Η Αγγελική Σαλαμαλίκη φιλοτέχνησε το επίσημο εικαστικό της διοργάνωσης